Jonge Belgische barista's in de strijd:
Thibaud Vandamme wint Best Junior Barista van België 2025

13 mrt 2025

Op 12 maart vond de 15e editie van de BJCA-wedstrijd plaats in het prestigieuze Château de Namur, georganiseerd door Cafés Rombouts. Twaalf getalenteerde studenten van de beste hotelscholen in België namen het tegen elkaar op om de titel van beste junior barista van het land te veroveren. Dit jaar gaat de eer naar Thibaud Vandamme van de school IPES Ath, die zich een jaar lang "Belgian Junior Coffee Ambassador" (BJCA) mag noemen.

De BJCA-wedstrijd maakt deel uit van een uitgebreid opleidingsprogramma over koffie voor hotelscholen. Na een theoretische module werden de geselecteerde studenten – één per school – vandaag uitgedaagd om vier espresso’s, vier cappuccino’s en twee ‘slow coffees’ (filterkoffies) te bereiden voor een professionele jury. Dit alles volgens de regels van de kunst en onder het toeziend oog van een vakjury. Daarnaast moesten ze hun smaakvaardigheden bewijzen tijdens een "cup tasting"-proef.

Dit jaar namen 12 scholen deel: 8 uit Vlaanderen en 4 uit Wallonië.

Hoofdprijs: een koffiereis naar Brazilië

Thibaud Vandamme, winnaar van de BJCA 2025, krijgt een exclusieve reis naar Brazilië, hét koffieland bij uitstek, samen met zijn begeleidende docent. De prijs werd uitgereikt door de broers Walter en Ednilson Alves Dutra, die samen 650 hectare koffieplantages beheren en de beste Braziliaanse koffie leveren aan Rombouts. 

Cafés Rombouts: passie voor ambachtelijke koffie

Als toonaangevende Belgische koffiebrander zet Cafés Rombouts zich al jaren in voor een degelijke opleiding van barista’s. De wedstrijd benadrukt het belang van vakmanschap en creativiteit in de koffiesector. Meer informatie: www.rombouts.com

Deelnemende hotelscholen 2025:

  • COLOMAplus, Mechelen
  • EHPN, Namen
  • GO! Campus Wemmel
  • Hotelschool Hasselt
  • Hotelschool Turnhout
  • Institut Notre-Dame, Fleurus
  • IPES, Ath
  • LPETH, Saint-Ghislain
  • PIVA, Antwerpen
  • Site-A, Aarschot
  • Ter Duinen, Koksijde
  • Ter Groene Poorte, Brugge

Meer Nieuws

Culinair verfijnd frituren met Gault&Millau & Delizio Gold

11 jul 2025

Frederic Poot (19) – Vlaamse sommelier aan het werk in 's werelds beste restaurant.

4 jun 2025

Derde editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids en de Belgian Wine Awards 2025

2 jun 2025

Onze partners