Frederic Poot (19) – Vlaamse sommelier aan het werk in 's werelds beste restaurant.

4 jun 2025

Op amper 19-jarige leeftijd maakt Frederic Poot uit Deurne bij Diest zijn droom waar: hij werkt als sommelier in het gerenommeerde Deense restaurant Geranium, dat in 2022 werd uitgeroepen tot beste restaurant ter wereld. Wat begon als een passie tijdens zijn schooltijd, groeide uit tot een uitzonderlijke internationale ervaring in een van de meest prestigieuze keukens ter wereld.


Van bakkerszoon tot topsommelier

Frederic groeide op in een warme bakkersfamilie, waar liefde voor voeding met de paplepel werd meegegeven. Na zijn opleiding sommelier aan Ter Groene Poorte in Brugge ging Frederic op zoek naar plekken waar hij zijn passie verder kon ontwikkelen. Die zoektocht bracht hem bij Geranium in Kopenhagen, gevestigd in het nationale voetbalstadion van Denemarken. Het team staat onder leiding van topchef Rasmus Kofoed, de enige chef ter wereld die alle drie de medailles van de Bocuse d’Or wist te winnen.

Een unieke stage-ervaring

Frederic loopt er stage samen met twee andere jonge Vlaamse talenten, Nick Borremans en Philine Coenen. “We werken er lange dagen, soms tot 16 uur, maar het is een once-in-a-lifetime ervaring. We leren elke dag bij en mogen meedraaien op het allerhoogste niveau.”

Als sommelier is Frederic verantwoordelijk voor de wijnbeleving van de gasten. Geranium beschikt over een indrukwekkende wijnkelder met maar liefst 20.000 flessen. “De populairste referenties studeer ik tot in de puntjes. Van het verwelkomen van de gasten tot het voorstellen van een passende champagne of wijn: alles draait hier om finesse, kennis en beleving.”

Hoewel hij zichzelf geen geboren student noemt, bloeit Frederic volledig open wanneer het over wijn gaat. “Als het over wijn gaat, kan ik blijven studeren. Een goede sommelier moet alles willen weten over wat er in een fles zit, van terroir tot techniek.”

Ambitie en dankbaarheid

Zijn parcours begon niet in Kopenhagen, maar bij Maison Collette in Westerlo, waar hij zijn eerste professionele ervaring opdeed. “Ik ben daar enorm gegroeid. In Denemarken is de stijl anders, maar tegelijk heel open en leerzaam.”

Trotse ouders

Zijn ouders, Kim Carmans en Christophe Poot, volgen zijn parcours op de voet. “Op zijn twaalfde zei Frederic al dat hij sommelier wilde worden in het buitenland. Hij is altijd bezig geweest met eten en drinken. We zijn enorm trots op wat hij nu al bereikt heeft. Het is een veeleisende job, maar als hij gelukkig is, zijn wij dat ook.”

Bron: HLN

Meer Nieuws

Culinair verfijnd frituren met Gault&Millau & Delizio Gold

11 jul 2025

Derde editie van de Gault&Millau Belgische Wijngids en de Belgian Wine Awards 2025

2 jun 2025

Partnernews - Lightspeed: Data Meets Hospitality 2025: van Inzicht naar Impact

14 mei 2025

Onze partners